Projekt w branży turystyczno – gastronomicznej od 2020


Informacja na temat projektu

„Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”

realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, 10 Oś priorytetowa: Wiedza i Kompetencje, Działanie 10.2. Rozwój Kształcenie zawodowego, Poddziałanie 10.2.2. Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.

Miasto Nowy Sącz – Nowosądecki Inkubator Przedsiębiorczości realizuje projekt pn.: „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”.

Projekt o numerze RPMP.10.02.02-12-0024/19 współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020, 10 Oś Priorytetowa Wiedza i kompetencje, Działanie 10.2 Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR

Łączna wartość projektu wynosi: 3 842 530,59 zł

Wnioskowane dofinansowanie: 3 458 277,53 zł

w tym współfinansowanie UE: 3 266 151,00 zł

Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 2020-02-01

Termin zakończenia realizacji projektu: 2022-12-31

Projekt przewiduje: rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży Turystyczno-Gastronomicznej przy Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu wraz z Zespołem Szkół nr 5-Specjalnych w Nowym Sączu.

Grupą Docelową będą uczniowie i kadra szkół, wchodzące w skład Centrum Kompetencji Zawodowych oraz wszyscy chętni uczniowie i kadra pozostałych szkół i placówek kształcenia zawodowego dla młodzieży z branży Turystyczno-Gastronomicznej , w Subregionie Sądeckim w obszarze Województwa Małopolskiego.

Głównym zadaniem Centrum Kompetencji Zawodowych jest i będzie powiązanie oferty edukacyjnej branży Turystyczno-Gastronomicznej z rynkiem pracy i włączenie pracodawców w działalność Centrum Kompetencji Zawodowych.

W ramach realizacji projektu przewiduje się: nabywanie dodatkowych kwalifikacji przez uczniów poprzez kursy, tworzenie warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej, stworzenie programu współpracy z pracodawcami (Rada Programowa, staże dla uczniów, kursy dla nauczycieli), wizyty zawodoznawcze, wzmocnienie współpracy z uczelniami, rozwój kompetencji zawodowych i społecznych kadr placówek tworzących Centrum Kompetencji Zawodowych i innych chętnych nauczycieli z branży Turystyczno-Gastronomicznej , z Województwa Małopolskiego , pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych, doradztwo edukacyjno-zawodowe. Realizacja ww. celów pozwoli na podniesienie jakości kształcenia zawodowego w obszarze Turystyczno-Gastronomicznym, będącym odpowiedzią na oczekiwania rynku pracy.

Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie absolwentów szkół zawodowych, dzięki poprawie efektywności kształcenia zawodowego, realizowanego we współpracy z pracodawcami poprzez działania w obrębie turystyczno-gastronomicznym, w Województwie Małopolskim :nabycie dodatkowych kwalifikacji przez 50 uczniów (K43;M7) przy założeniu 100 uczniów – liczona liczba PESEL, nabycie dodatkowych kompetencji zawodowych przez 290 uczniów, 323 -liczona liczba PESEL, podniesienie kwalifikacji zawodowych przez 17 nauczycieli przedmiotów zawodowych lub praktycznej nauki zawodu szkół ponadgimnazjalnych przy liczonej liczbie PESEL- 24; programy współpracy ZS1 i ZS5 z pracodawcami poprzez organizację staży zawodowych dla uczniów. Nabędzie doświadczenia i ukończy 125 osób liczonych po PESELU ; tworzenie w ZS1,ZS5 warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej poprzez wyposażenie/doposażenie/adaptację w nowoczesny sprzęt i materiały dydaktyczne 10 pracowni; wypłacenie 70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych.; doradztwo zawodowe dla 50 uczniów. Uczestnik projektu może brać udział w kilku formach wsparcia. Weryfikacja stopnia realizacji celu gł. projektu nastąpi poprzez pomiar osiągniętych wskaźników produktu oraz rezultatu.

Zadania zaplanowane w projekcie:

  1. Kursy wyposażające uczniów w kompetencje zawodowe.
  1. Kurs Carving – Flor
  2. Kurs Pieczywo domowe
  3. Kurs Potrawy regionalne
  4. Kurs Aranżacja stołów z elementami obsługi gości metodą angielską
  5. Kurs Dietetyk
  6. Kurs Flair i nowoczesne dekoracje drinków
  7. Kurs Kuchnia molekularna
  8. Kurs Kuchnie świata
  9. Kurs Produkcja włoskiej pizzy i pasty
  10. Kurs Organizacja imprez turystycznych
  11. Kurs Animatora czasu wolnego
  12. Kurs Kalkulacje gastronomiczne
  13. Kurs Nowe trendy w zdobieniu tortów
  14. Kurs Desery i makaroniki
  15. Kurs Barista z elementami latte art.
  16. Kurs Obsługa kas fiskalnych i systemów obsługi punktów gastronomicznych
  17. Kurs Komputerowe wspomaganie projektowania zakładów gastronomicznych
  18. Kurs język rosyjski w gastronomii i hotelarstwie
  19. Kurs język francuski w gastronomii i hotelarstwie
  20. Kurs język niemiecki w gastronomii i hotelarstwie
  21. Kurs Kelner
  22. Kurs Domowy wypiek pieczywa
  23. Kurs Kuchnie staropolska w nowoczesnym wydaniu
  24. Kurs Domowy wyrób wędlin
  25. Kurs Dekoracje wyrobów cukierniczych
  26. Kurs Kuchnie świata
  27. Kurs Aranżacja stołów okolicznościowych
  28. Kurs Ciastkarstwo
  29. Kurs Kuchnia prozdrowotna
  1. Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji dla uczniów
  1. Kurs Prawo Jazdy kat.B
  2. Kurs Barman I stopnia
  1. Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów
  1. Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS1
  2. Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS5
  1. Doradztwo edukacyjno –zawodowe

Dyżur doradcy zawodowego 2 x w tygodniu przez 2 godziny (12 godz. w ciągu m-ca)

Doradztwo zawodowe dla 50 uczniów.

  1. Staże zawodowe

Realizacja staży zawodowych 102 os./rok, łącznie 255 osób

  1. Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych

70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych

  1. Studia podyplomowe dla nauczycieli

Realizacja studiów podyplomowych 3 i 2 semestralnych dla 11 nauczycieli

  1. Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem.
  1. Kurs Baristyczny II stopnia z latte art.
  2. Kurs Flair/free style
  3. Kurs Nowoczesne dekoracje drinków
  4. Kurs Kuchnia molekularna
  5. Kurs produkcji pizzy włoskiej
  6. Kurs Produkcja pasty-makaronów
  7. Kurs kelnerski ekstra serwis poziom mistrzowski
  8. Kurs dekoracji stołów. Decupage
  9. Kurs Makaroniki
  10. Kurs 3w1 – torty, praliny, monoporcje
  11. Kurs Nowoczesne cukiernictwo
  12. Kurs druku 3D
  13. Kurs modelowania i wydruku 3D
  14. Kurs Żywienie dietetyczne
  15. Kurs Menager gastronomii
  16. Warsztaty szkoleniowe Kwiaty maślane
  17. Kurs Nowości w gastronomii
  18. Kurs Najnowsze trendy w aranżacji stołów
  19. Kurs profesjonalnej sztuki kulinarnej
    1. Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów.
    1. Rozwój kompetencji kluczowych i produktywnych w języku angielskim
    2. Prawidłowa komunikacja z klientem oraz rozumienie i tworzenie informacji w języku polskim
    1. Wizyty zawodoznawcze

    Wizyty zawodoznawczych dla 4 grup po 30 osób.

    1. Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1
    2. Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1
    3. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1
    4. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1
    5. Doposażenie pracowni technologiczno – cukiernicza (s.nr 18) w ZS1
    6. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1
    7. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1
    8. Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1
    9. Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5
    10. Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5

    Harmonogram przewidywanych poszczególnych formy wsparcia:

    Forma wsparcia

    2020

    2021

    2022

    kwartał

    kwartał

    kwartał

    I

    II

    III

    IV

    I

    II

    III

    IV

    I

    II

    III

    IV

    1. Kursy wyposażające uczniów
    w kompetencje zawodowe

    2. Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji

    3. Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów.

    4. Doradztwo edukacyjno -zawodowe

    5. Staże zawodowe

    6. Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych

    7. Studia podyplomowe dla nauczycieli.

    8. Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem.

    9. Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów.

    10. Wizyty zawodoznawcze

    11. Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1

    12. Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1

    13. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1

    14. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1

    15. Doposażenie pracowni technologiczno – cukiernicza (s.nr 18) w ZS1

    16. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1

    17. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1

    18. Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1

    19. Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5

    20. Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5

Godziny otwarcia

Poniedziałek: 07:30 – 15:30
Wtorek: 07:30 – 15:30
Środa: 07:30 – 15:30
Czwartek: 07:30 – 15:30
Piątek: 07:30 – 15:30
Sobota – Niedziela: nieczynne

FACEBOOK EPUAP Dofinansowanie przez Unię Europejską
Programy realizowane ze środków budżetu państwa

Szybki kontakt

    Informacja w języku migowym


    Zobacz w nowym oknie.