Informacja na temat projektu
„Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”
realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, 10 Oś priorytetowa: Wiedza i Kompetencje, Działanie 10.2. Rozwój Kształcenie zawodowego, Poddziałanie 10.2.2. Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.
Miasto Nowy Sącz – Nowosądecki Inkubator Przedsiębiorczości realizuje projekt pn.: „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”.
Projekt o numerze RPMP.10.02.02-12-0024/19 współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020, 10 Oś Priorytetowa Wiedza i kompetencje, Działanie 10.2 Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR
Łączna wartość projektu wynosi: 3 842 530,59 zł
Wnioskowane dofinansowanie: 3 458 277,53 zł
w tym współfinansowanie UE: 3 266 151,00 zł
Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 2020-02-01
Termin zakończenia realizacji projektu: 2022-12-31
Projekt przewiduje: rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży Turystyczno-Gastronomicznej przy Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu wraz z Zespołem Szkół nr 5-Specjalnych w Nowym Sączu.
Grupą Docelową będą uczniowie i kadra szkół, wchodzące w skład Centrum Kompetencji Zawodowych oraz wszyscy chętni uczniowie i kadra pozostałych szkół i placówek kształcenia zawodowego dla młodzieży z branży Turystyczno-Gastronomicznej , w Subregionie Sądeckim w obszarze Województwa Małopolskiego.
Głównym zadaniem Centrum Kompetencji Zawodowych jest i będzie powiązanie oferty edukacyjnej branży Turystyczno-Gastronomicznej z rynkiem pracy i włączenie pracodawców w działalność Centrum Kompetencji Zawodowych.
W ramach realizacji projektu przewiduje się: nabywanie dodatkowych kwalifikacji przez uczniów poprzez kursy, tworzenie warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej, stworzenie programu współpracy z pracodawcami (Rada Programowa, staże dla uczniów, kursy dla nauczycieli), wizyty zawodoznawcze, wzmocnienie współpracy z uczelniami, rozwój kompetencji zawodowych i społecznych kadr placówek tworzących Centrum Kompetencji Zawodowych i innych chętnych nauczycieli z branży Turystyczno-Gastronomicznej , z Województwa Małopolskiego , pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych, doradztwo edukacyjno-zawodowe. Realizacja ww. celów pozwoli na podniesienie jakości kształcenia zawodowego w obszarze Turystyczno-Gastronomicznym, będącym odpowiedzią na oczekiwania rynku pracy.
Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie absolwentów szkół zawodowych, dzięki poprawie efektywności kształcenia zawodowego, realizowanego we współpracy z pracodawcami poprzez działania w obrębie turystyczno-gastronomicznym, w Województwie Małopolskim :nabycie dodatkowych kwalifikacji przez 50 uczniów (K43;M7) przy założeniu 100 uczniów – liczona liczba PESEL, nabycie dodatkowych kompetencji zawodowych przez 290 uczniów, 323 -liczona liczba PESEL, podniesienie kwalifikacji zawodowych przez 17 nauczycieli przedmiotów zawodowych lub praktycznej nauki zawodu szkół ponadgimnazjalnych przy liczonej liczbie PESEL- 24; programy współpracy ZS1 i ZS5 z pracodawcami poprzez organizację staży zawodowych dla uczniów. Nabędzie doświadczenia i ukończy 125 osób liczonych po PESELU ; tworzenie w ZS1,ZS5 warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej poprzez wyposażenie/doposażenie/adaptację w nowoczesny sprzęt i materiały dydaktyczne 10 pracowni; wypłacenie 70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych.; doradztwo zawodowe dla 50 uczniów. Uczestnik projektu może brać udział w kilku formach wsparcia. Weryfikacja stopnia realizacji celu gł. projektu nastąpi poprzez pomiar osiągniętych wskaźników produktu oraz rezultatu.
Zadania zaplanowane w projekcie:
- Kursy wyposażające uczniów w kompetencje zawodowe.
- Kurs Carving – Flor
- Kurs Pieczywo domowe
- Kurs Potrawy regionalne
- Kurs Aranżacja stołów z elementami obsługi gości metodą angielską
- Kurs Dietetyk
- Kurs Flair i nowoczesne dekoracje drinków
- Kurs Kuchnia molekularna
- Kurs Kuchnie świata
- Kurs Produkcja włoskiej pizzy i pasty
- Kurs Organizacja imprez turystycznych
- Kurs Animatora czasu wolnego
- Kurs Kalkulacje gastronomiczne
- Kurs Nowe trendy w zdobieniu tortów
- Kurs Desery i makaroniki
- Kurs Barista z elementami latte art.
- Kurs Obsługa kas fiskalnych i systemów obsługi punktów gastronomicznych
- Kurs Komputerowe wspomaganie projektowania zakładów gastronomicznych
- Kurs język rosyjski w gastronomii i hotelarstwie
- Kurs język francuski w gastronomii i hotelarstwie
- Kurs język niemiecki w gastronomii i hotelarstwie
- Kurs Kelner
- Kurs Domowy wypiek pieczywa
- Kurs Kuchnie staropolska w nowoczesnym wydaniu
- Kurs Domowy wyrób wędlin
- Kurs Dekoracje wyrobów cukierniczych
- Kurs Kuchnie świata
- Kurs Aranżacja stołów okolicznościowych
- Kurs Ciastkarstwo
- Kurs Kuchnia prozdrowotna
- Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji dla uczniów
- Kurs Prawo Jazdy kat.B
- Kurs Barman I stopnia
- Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów
- Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS1
- Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS5
- Doradztwo edukacyjno –zawodowe
Dyżur doradcy zawodowego 2 x w tygodniu przez 2 godziny (12 godz. w ciągu m-ca)
Doradztwo zawodowe dla 50 uczniów.
- Staże zawodowe
Realizacja staży zawodowych 102 os./rok, łącznie 255 osób
- Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych
70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych
- Studia podyplomowe dla nauczycieli
Realizacja studiów podyplomowych 3 i 2 semestralnych dla 11 nauczycieli
- Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem.
- Kurs Baristyczny II stopnia z latte art.
- Kurs Flair/free style
- Kurs Nowoczesne dekoracje drinków
- Kurs Kuchnia molekularna
- Kurs produkcji pizzy włoskiej
- Kurs Produkcja pasty-makaronów
- Kurs kelnerski ekstra serwis poziom mistrzowski
- Kurs dekoracji stołów. Decupage
- Kurs Makaroniki
- Kurs 3w1 – torty, praliny, monoporcje
- Kurs Nowoczesne cukiernictwo
- Kurs druku 3D
- Kurs modelowania i wydruku 3D
- Kurs Żywienie dietetyczne
- Kurs Menager gastronomii
- Warsztaty szkoleniowe Kwiaty maślane
- Kurs Nowości w gastronomii
- Kurs Najnowsze trendy w aranżacji stołów
- Kurs profesjonalnej sztuki kulinarnej
- Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów.
- Rozwój kompetencji kluczowych i produktywnych w języku angielskim
- Prawidłowa komunikacja z klientem oraz rozumienie i tworzenie informacji w języku polskim
- Wizyty zawodoznawcze
- Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1
- Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1
- Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1
- Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1
- Doposażenie pracowni technologiczno – cukiernicza (s.nr 18) w ZS1
- Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1
- Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1
- Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1
- Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5
- Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5
Wizyty zawodoznawczych dla 4 grup po 30 osób.
Harmonogram przewidywanych poszczególnych formy wsparcia:
Forma wsparcia |
2020 |
2021 |
2022 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
kwartał |
kwartał |
kwartał |
||||||||||
I |
II |
III |
IV |
I |
II |
III |
IV |
I |
II |
III |
IV |
|
1. Kursy wyposażające uczniów |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Doradztwo edukacyjno -zawodowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Staże zawodowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Studia podyplomowe dla nauczycieli. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Wizyty zawodoznawcze |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Doposażenie pracowni technologiczno – cukiernicza (s.nr 18) w ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18. Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19. Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|